top of page

Joanna Bonte

bioJoanna.jpeg

Een warm, veilig nest, fantastische ouders, nabije lieve grootouders, één grote broer, mijn kindertijd was een prachtige tijd! Een basis van vertrouwen, respect, openheid naar andere culturen, een warm hart en helpende handen voor mensen met een beperking, ..deze diepgaande waarden kreeg ik allemaal mee in mijn rugzak om te groeien! 

In mijn adolescentie vond ik een fijn evenwicht tussen school, vriendschappen en wereldwinkel-vrijwilligerswerk. Ik genoot dan ook met volle teugen van wat die bijzondere periode me in mijn leven te bieden had! Toen reeds was er een verlangen en daadkracht om bewust te leven, ik vond een gemeenschap waar stilte, samenhorigheid en soberheid, drie pijlers waren. Dat was dan ook een plek waar ik andere jongeren op een diepgaande manier kon ontmoeten! Samenleven in de natuur, communiceren via schrijfgesprekken, samen het leven vieren. Het was een plek waar ik elke vakantie te vinden was, los van de druk van onze consumptiemaatschappij, los van alle peptalk, los van oppervlakkig leven en vluchtige contacten…

 

En was ik toen ook al met voeding bezig, vraag je je misschien af?? Ja, natuurlijk!! Op m’n veertiende werd ik vegetariër samen met mijn nicht, we deden het uit liefde voor de dieren.. deze reden breidde zich stilletjes aan uit tot een dieper bewustzijn, dat alles verbonden is, de bossen in de Amazone, de honger in de wereld, dierenleed, je eigen gezondheid en die van de gemeenschap,… Of zoals de Vietnamese zen-leraar Thich Nhat Hanh het zo kernachtig uitdrukt : “To be is to inter-be!” Enja, ik had geluk, mijn ouders gingen mee in mijn verhaal en thuis aten we samen heerlijke veggie-gerechten!! 😊

En toen kwam ik in mijn laatste middelbaar, we gingen op tweedaagse klasbezinning en daar ontmoette ik Bert, toen dus mijn bezinningsbegeleider ! Dit is zowat de belangrijkste ontmoeting in mijn leven geworden!! We gingen samen naar Mali, Bert voor de percussie, ik voor de dans. Twee intense maanden van samenleven, waar we elkaar echt leerden kennen, op het einde van de reis helaas ook “in ziekte en gezondheid”… Maar onze liefde voor elkaar was niet te stoppen, we trouwden met elkaar en samen kregen we vier dochters!! Ik was een jonge mama, ik koos ervoor om thuis te zijn bij de kinderen, dat gaf ons gezin ook de mogelijkheid om bewust te gaan leven! Onze kinderen op een duurzame manier opvoeden was vanzelfsprekend, biologisch-ecologisch-vegetarisch, een eigen moestuin, gebruiken van natuurlijke materialen, ..dat waren en zijn  nu nog steeds dingen waar ik in geloof en voor sta, dit is echt heel belangrijk voor mij!

Samen met ons hele gezin gingen we jarenlang op vakantie naar Plumvillage en de EIAB. Dit zijn beiden kloosters, opgericht door de zenleraar Thich Nhat Hanh. Bert en ik hielpen er het kinder- en tienerprogramma dragen, in fijne samenwerking met de monialen en monniken. En zo sijpelde de praktische beoefening van leven in aandacht ons leven binnen. Het is een constante op ons levenspad, waar we blijvend kracht uithalen. Elke dag opnieuw verfrist het mij. Elke dag  opnieuw weet ik dat ik op die manier mij verbonden wil weten met alles en iedereen!!

Ondertussen is ons gezin gehalveerd!! :) Het uitvliegen van onze drie oudste dochters bracht nieuwe uitdagingen, nieuwe vriendschappen en nieuwe passies met zich mee!! Ik werd opgeleid door Karlien Buysse tot Lomi Lomi massage therapist. De liefdestaal van aanraken ligt me nauw aan het hart, ik hou ervan ze aandachtig en respectvol te spreken. 

En toen werd ik geroepen door voeten!! Eerst door de voeten van Bert :):):)!! Zo ontspannend, die voeten aanraken. Dit wou ik graag uitdiepen en al snel

kwam ik uit bij voetreflexologie. Een nieuwe missie is geboren!! 

Graag bouw ik mee aan een wereld waar dankbaarheid en dienstbaarheid, tevredenheid, puur voedsel en respectvolle aanraking ons de weg wijzen naar een eenvoudig en gelukkig leven.

bottom of page