top of page

Onze filosofie

Peace through food and music!

 

“You are what you eat, 

you become who you meet!”

'Shantum', vertaald uit het Sanskriet, betekent 'kalm en/of vredevol'. 

Het is onze intentie om mensen samen te brengen rond heilzame voeding,

zowel voor lichaam als geest.

We vertrekken hiervoor vanuit de praktische beoefening die de Vietnamese zen-leraar Thich Nhat Hanh heeft doorgegeven. Jarenlang namen we met ons hele gezin deel aan de retraites in Plumvillage en de EIAB en gaven er mee vorm aan zowel het kinder- als tienerprogramma.

Bij al onze activiteiten die we organiseren binnen Shantum staat de beoefening van leven in aandacht centraal (www.aandacht.net).

Een monnik vroeg aan zijn leraar : “Meester, ik mediteer nu al zeven jaren elke ochtend en avond en nog steeds heb ik geen innerlijke vrede bereikt ; adviseert u mij alstublieft een praktische effectieve methode, zo niet verlaat ik het klooster.”

“Accepteer dat je niet tot acceptatie komt en stop met de eindeloze dans van gedachten en emoties, geluiden , beelden, herinneringen, waarnemingen, neigingen, impulsen en angsten enz… stop te willen zetten. Zing een lied dat openhartigheid en ruimte uitdrukt en blijf daar trouw aan. Zing dat lied ook voor je onrust en voel hoe dwars door alles heen het leven aanwezig is in jou als een heldere hemel die schuilgaat achter de drukke wolken.” 

De monnik bleef en werd gastenbroeder die elke bezoeker recht in de ogen keek en welkom heette.” 

Shantum_logo_website.png
bottom of page